Scurtarea timpului de lucru by Trainer Anca Oancea

 


Indiferent de experienta pe care o avem, indiferent de tehnica in care lucram, scurtarea timpului de lucru este dorinta tuturor lash artistilor.
Scurtarea timpului de lucru nu trebuie sa influenteze niciodata calitatea serviciului prestat, ci trebuie sa completeze acest lucru – serviciu de calitate, timp de lucru mai scurt = cliente fericite si, de ce nu, mai multe!

Cum ajungem sa scurtam timpul de lucru?

Cateva sfaturi, atat pentru tehnicienii aflati la inceput de drum, cat si pentru cei mai experimentati, in randurile de mai jos.

Un rol foarte important in scurtarea timpului de lucru il are experienta personala a fiecarui artist. Din fericire, toti suntem diferiti si chiar daca am avea aceeasi experienta, timpul de aplicare a unui set intreg de extensii poate varia.

Care sunt factorii care influenteaza timpul aplicarii?

In primul rand, produsele de calitate ne ajuta la scurtarea timpului de lucru.Cum?
– Daca avem o penseta veche, sau care nu mai prinde cum trebuie din cauza faptului ca a cazut pe jos sau din alte varii motive, pierdem secunde pretioase pana reusim sa scoatem extensia din cutie si pierdem mai mult timp la atasarea ei.
– Extensiile de gene de calitate nu isi modifica forma atunci cand le prindem in penseta, nu se rup atunci cand incercam sa le scoatem din cutie, nu au adeziv in exces pe banda si de cele mai multe ori, banda are o culoare diferita fata de culoarea extensiei, pentru o vizibilitate mai mare.

Cat de organizat este tehnicianul?

Pentru scurtarea timpului de lucru recomand ca fiecare tehnician, indiferent de experienta sa, sa ajunga mai devreme la salon/ spatiul de lucru pentru a-si amenaja masa de lucru.
Toate produsele cu care va lucra, ustensilele si accesoriile trebuie sa fie in imediata apropiere a zonei de lucru, sa fie dezinfectate, sa fie in plus si sa fie aranjate corespunzator.Fiind organizati, nu pierdem timp pretios!

Se stie ca adezivul, in conditii optime lucreaza foarte bine daca este agitat inainte. Aici depinde de fiecare producator in parte, dar trebuie sa alocam intre 1 minut si 3 minute pentru a-l agita corespunzator.

Accesoriile si produsele sa fie in plus, pentru a ne asigura ca nu parasim zona de lucru pentru a ne aproviziona cu alta cutie de extensii de gene sau cu alte patch uri, de exemplu.
Este important ca fiecare stilist sa stie dinainte ce procedura va executa, pentru a-si pregati zona de lucru astfel incat, sa scurteze timpul aplicarii ( volum/extensii color/hibrid etc.).

Clientele si educarea acestora

Daca nu ne educam clientele si daca nu le explicam regulile de ingrijire, acestea pot veni la programare purtand machiaj.
Demachierea nu dureaza mai mult de 5 minute, dar cele 5 minute le putem folosi pentru a aplica extensiile si nu pentru a inlatura machiajul.
Un alt aspect ce tine de clientele noastre este faptul ca trebuie sa le explicam sa fie responsabile, sa nu intarzie la programare, sa aiba telefonul dat pe silent si sa isi asume eventualele consecinte.

Ideal ar fi sa avem cliente punctuale si nu foarte vorbarete, deoarece in timpul aplicarii, orice mimica a clientei ne poate ingreuna aplicarea : putem pierde geana naturala divizata, atasarea nu mai este optima, evantaiul se pierde etc.

Telefonul sau alte lucruri care ne distrag atentia

Chiar si 1 minut pentru a raspunde unui mesaj, ne lungeste timpul aplicarii deoarece, dupa fiecare intrerupere( raspundem la telefon/ facem o programare/ schimbam canalul TV etc), trebuie sa ne dezinfectam mainile si sa ne reapucam de treaba. Acelasi lucru este valabil si din partea clientei.In momentul in care se aseaza pe pat, trebuie sa nu intrerupa tehnicianul.

Pregatirea genelor naturale si divizarea acestora

Este important ca degresarea si pregatirea genelor naturale sa fie facuta corespunzator si fara graba.
Atasearea patch urilor si mappingul sa fie realizate in functie de fizionomia clientei.Acest lucru duce la o divizare corecta, la o atasare optima si la o lucrare curata la final.
Lucrul in paralel la ambii ochi, personal, mi s-a scurtat timpul de aplicare in momentul in care am hotarat sa lucrez simultan, la ambii ochi.
Nu este gresit sa lucram un ochi pe rand ( ideal pentru poze), dar am observat ca se pierde timp si se cere o scurta pauza cand se trece la cel de-al doilea ochi.Un alt factor care m-a determinat sa lucrez simultan este faptul ca niciodata nu stii ce se poate intampla.
Poate clienta are o urgenta si trebuie sa plece rapid, poate are loc un incendiu/cutremur si trebuie sa parasesti cladirea, lucrand simultan te ajuta ca aspectul sa fie unul estetic, pana la viitoarea aplicare. Aparent, toate aceste lucruri nu necesita mult timp, dar cumulate, se pierd in jur de 15-20 de minute !

Tips & tricks

Viteza de lucru este direct proportionala cu experienta pe care o are tehnicianul.
Cu cat a aplicat mai multe seturi, cu atat viteza sa de lucru creste.
Pentru tehnicienii la inceput de drum, va recomand sa exersati oricand aveti timp liber, chiar daca nu aveti modele. Puteti sa va achizitionati un cap de manechin pe care sa lucrati, desi nu este la fel ca un model uman.
Totusi, lucrand astfel, veti exersa mai multe aspecte: prinderea si scoaterea extensiei din cutie, divizarea si atasarea, pozitia corecta a mainilor si a spatelui ( foarte importante pentru sanatatea tehnicienilor), vi se imbunatateste tehnica de lucru (one by one sau volum).
Pentru cele care nu au un cap de manechin, puteti sa exersati tehnica in care lucrati, fie pe buretei de machiaj, fie pe foi de matematica, unde vedeti exact daca respectati directia si distanta de la pleoape.

Daca sfaturile mele te-au ajutat sau daca ai descoperit altele, te rog sa le impartasesti cu noi!
Impreuna putem evolua si putem schimba in bine acest domeniu.
O zi plina de culoare!
Anca Oancea

Comentarii

Postări populare